Zdrowe odżywianie

Jedz zdrowo, żyj zdrowo


Przykładowe jadłospisy

Dieta 1200 kcal

Pierwsze śniadanie:

Mleko z musli i bananem:

  • do wyboru: 3 łyżki płatków owsianych lub 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • szklanka mleka (może być szklanka kefiru albo 1/2 szklanki jogurtu owocowego)
  • owoce (średni banan lub duża nektarynka albo 16 średnich winogron)

Do mleka (ciepłego lub zimnego – tak, jak lubisz), kefiru albo jogurtu wsyp płatki i dodaj pokrojonego drobno banana lub inne owoce. Całość możesz zmiksować.

Drugie śniadanie:

Twarożek z papryką i szczypiorkiem:

  • 4 łyżki serka wiejskiego
  • 1/2 małej papryki czerwonej (lub mały pomidor albo 10 rzodkiewek) • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (ewentualnie łyżka natki pietruszki lub koperku)
  • dowolne przyprawy
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego (lub 2 cienkie wafle ryżowe albo 1/2 kromki pieczywa pełnoziarnistego)

Serek wiejski wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleniną, dodaj drobno pokrojoną paprykę. Przypraw do smaku. Jeśli nie lubisz twarożku, możesz zjeść z pieczywem duże jajko ugotowane na twardo lub dwa plasterki chudej wędliny.

Obiad:

Pierś kurczaka smażona saute:

  • średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g) lub 150 g cielęciny albo 190 g dorsza
  • łyżka oleju do smażenia
  • dowolne przyprawy, w tym szczypta soli
  • 2 ziemniaki (lub 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu albo 4 łyżeczki kaszy kuskus)

Mięso lub rybę przypraw, jak lubisz, i usmaż na łyżce oleju z obu stron.

+ mizeria z rzodkiewką

  • średni ogórek zielony pokrojony w plasterki
  • 10 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • sok z cytryny do smaku
  • dowolne przyprawy
  • koperek

By zachować wszystkie witaminy, składniki surówki wymieszaj tuż przed podaniem.

Podwieczorek:

średnia pomarańcza albo kiwi lub duża mandarynka bądź  2 morele albo szklanka jagód świeżych czy mrożonych

Kolacja:

2 kromki pieczywa chrupkiego lub 2 cienkie wafle ryżowe albo 1/2 kromki pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego

+ sałatka nicejska

  • jajko ugotowane na twardo
  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2–3 poszarpane liście sałaty
  • 4 oliwki
  • mały pomidor
  • 1/2 małej papryki
  • 5 strąków fasolki szparagowej
  • łyżeczka oliwy
  • dowolne przyprawy

Pokrój nierozdrobnione wcześniej składniki sałatki, wszystko wymieszaj w salaterce i wstaw na kwadrans do lodówki.

 


Zdrowy jadłospis

Śniadanie:

Składniki:

2 łyżki musli, pół szklanki ulubionych owoców np.: maliny, żurawina, jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Wszystko układamy warstwowo w misce lub wysokiej szklance. Jogurt naturalny, musli, owoce itd. )

+

Zielona herbata

2 Śniadanie:

Jabłko

+

Sok jednodniowy marchewkowy

Obiad:

Pierś z kurczaka ( bez skóry ) marynowana w ziołach i rozmarynie ,smażona na patelni bez tłuszczu.

Pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej lub ryżu.

Surówka z tartej marchwi z jabłkiem.

Wszystko w proporcjach na talerzu: 

1/4, 1/4, 1/2

Podwieczorek:

Kiwi 2 sztuki ( o właściwościach można poczytać tutaj: Właściwości kiwi )

+

Zielona herbata

Kolacja:

30 minut przed kolacją zielona herbata

1 mała grahamka z chudą wędliną, sałatą i pomidorem, jajo na miękko