Zdrowe odżywianie

Jedz zdrowo, żyj zdrowo


Diety dla ćwiczących

Dieta jest podstawowym czynnikiem wpływającym na rezultaty naszych wysiłków na siłowni. Zarówno dla budujących masę jaki i chcących rzeźbić swoją sylwetkę i zrzucać tkankę tłuszczową. Można nawet stwierdzić, że dieta to więcej niż połowa sukcesu. Gdyby podzielić wszystkie składowe procentowo, wyszłoby, że dieta stanowi 60% sukcesu, 30% trening i 10 % regeneracja.

Białka a (dokładniej aminokwasy) to podstawowy budulec naszych mięśni. Bez dostarczenia odpowiedniej ilości białek, nasz organizm nie będzie miał z czego budować włókien mięśniowych. Białka dzielimy na zwierzęce i roślinne, powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej białek zwierzęcych niż roślinnych. Powinniśmy spożywać średnio 1,8g do 2,2g białka na kilogram masy ciała.

źródła białka

Węglowodany są odpowiedzialne za głównie za dostarczenie energii dla organizmu. bez nich organizm nie jest w stanie wbudować białka w nasze ciało. Ich brak, powoduje, że białka zamiast zostać użyte jako budulec dla mięśni, zużywane są w celach energetycznych. Znacznie więcej węglowodanów potrzebują osoby chcące zbudować masę mięśniową niż te które chcą stracić tkankę tłuszczową.Osoby budujące masę powinny spożywać około 5-7g węglowodanów na kilogram masy ciała. Liczba ta zależy od naszej przemiany materii, jeżeli mamy skłonność do szybkiego odkładania się tkanki tłuszczowej, powinna to być dolna granica 5g, natomiast osoby bardzo szczupłe, o niskim poziomie tkanki tłuszczowej powinny spożywać 7g węglowodanów/kg masy ciała. Dla osób odchudzających się lub rzeźbiących swoją sylwetkę powinno to być 3-4g węglowodanów na kilogram masy ciała.

cukry-i-weglowodany

 

Tłuszcze są podobnie jak węglowodany źródłem energii. O ile węglowodany dostarczają 4kcal/g to tłuszcze aż 9kcal/g. Jednak nie należy spożywać ich zbyt wiele. A jeśli już to spożywajmy te „dobre tłuszcze” zawierające dużo kwasów Omega-3 i Omega-6. Aby pozbyć się niezdrowego tłuszczu ze swoich potraw powinniśmy gotować lub grillować potrawy. Optymalną dawką jest 1g tłuszczów na kilogram masy ciała.

zbilansowany_posilek_2014-12-06_12-55-03